5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


DOPOLDANSKI OTROŠKI PROGRAM


Novost letošnjega festivala je otroški planinski "trojček", program, namenjen mladim ljubiteljem in obiskovalcem gora. Dopoldanski program je zasnovan z mislijo na osnovnošolce oziroma na starejše otroke kot v popoldanskem programu.

Najprej bomo prisluhnili slovenskim gorskim pravljicam in pripovedkam. Z govorjeno besedo jih bo oživela Irena Cerar, avtorica Sidartinih vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino, sicer pa dolgoletna urednica revije National Geographic Junior. Irena ljudske zgodbe pripoveduje tudi na različnih pripovedovalskih dogodkih.
Po pravljicah si bomo ogledali eno nadaljevanje iz mladinske serije Odprava zelenega zmaja, ki je bilo snemano na Vršiču in brazilski kratki risani film Uruca.

Po filmskem delu se bodo obiskovalci lahko sprehodili po čutni poti. To bo zanimiva  doživljajska izkušnja: po poti iz prodnikov, peska, slame, mahu in drugih naravnih materialov se bodo mladi obiskovalci lahko napotili bosi in z zavezanimi očmi. Mlajši bodo iz kamna lahko ustvarili ukletnika – velikana, ki je zgradil kamniške planine. Zato je zaželeno, da vsak obiskovalec s seboj prinese kamen.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi spremljevalno razstavo reprodukcij ilustracij Pravljične poti na vse strani. Po razstavi bo vodila Irena Cerar, ki bo na kratko predstavila tako ilustratorje kot upodobljene gorske pravljice, pripovedke in legende.

Program za otroke in spremljevalce je brezplačen, a je brezplačne vstopnice potrebno prevzeti na blagajni Cankarjevega doma.

Otroški program so zasnovale Saša Roškar, Irena Cerar in Andreja Jensterle.

Več o dopoldanskih filmih

Odprava zelenega zmaja
scenarij: Slavko Pregl
režija: Staš Potočnik
direktor fotografije: Ivo Belec
glasba: Jože Privšek
Produkcija: 1975–76

Po priljubljenem mladinskem romanu Odprava zelenega zmaja, ki ga je v sedemdesetih letih napisal Slavko Pregl, so posneli tudi istoimensko televizijsko nadaljevanko. Miha, Pipi in Bob so trije mladostniki, ki si želijo doživeti poletno pustolovščino. Nekoč se odpravijo na izlet v planine, kjer srečajo Janjo, ki je pobegnila od doma. Pripravljeni so ji pomagati, vendar se stvari zapletejo ... Ta del televizijske serije je bil posnet na Vršiču, marsikateremu staršu pa bo verjetno zbudil spomine na mladost.
 
Uruca (7° VIIIc E4)
avtor: Erick Grigorovski
Brazilija, 2008; 8'

Lepo nedeljsko jutro – kot nalašč za plezanje. Hugo se odpravi poskusit svojo srečo v eno najzahtevnejših in najbolj zaželenih plezalnih smeri v gori z imenom Uruca v Riu de Janeiru. Skrajna nevarnost od Huga zahteva vso koncentracijo, plezalsko znanje in izkušnje, ki jih premore. Kratki risani film prikaže zahteven plezalni vzpon na zabaven, izviren in zanimiv način.