5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


POPOLDANSKI OTROŠKI PROGRAM


Novost letošnjega festivala je otroški planinski "trojček", program, namenjen mladim ljubiteljem in obiskovalcem gora. Popoldanski program je zasnovan z mislijo na najmlajše, na otroke od četrtega leta dalje in učence prve triade.
 
Najprej bomo prisluhnili slovenskim gorskim pravljicam in pripovedkam. Z govorjeno besedo jih bo oživela Irena Cerar, avtorica Sidartinih vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino, sicer pa dolgoletna urednica revije National Geographic Junior. Irena ljudske zgodbe pripoveduje tudi na različnih pripovedovalskih dogodkih.
Po pravljicah si bomo ogledali tri risanke:

- rusko Maša in medved: zelo duhovita zgodba o prijateljstvu med navihano deklico in dobrodušnim medvedom

- nemško FC Murmeli: sredi visokogorskih trat v švicarskih gorah poteka nenavadna tekma; dve moštvi svizcev igrata nogomet. Le katero bo zmagalo?

- slovensko Medved Bojan alpinist: medvedko, ki pleza v visokogorje, začne v ledu in snegu zebsti, zato ji medvedek Bojan nariše zelene trate z rožami ...

Druženje bomo nadaljevali z ustvarjalno delavnico – iz kamnov bomo lepili ukletnika – velikana, ki je ustvaril kamniške planine. Zato je zaželeno, da vsak obiskovalec s seboj prinese kamen.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi spremljevalno razstavo reprodukcij ilustracij Pravljične poti na vse strani. Po razstavi bo vodila Irena Cerar, ki bo na kratko predstavila tako ilustratorje kot upodobljene gorske pravljice, pripovedke in legende.

Program za otroke in spremljevalce je brezplačen, a je brezplačne vstopnice potrebno prevzeti na blagajni Cankarjevega doma.

Otroški program so zasnovale Saša Roškar, Irena Cerar in Andreja Jensterle.

Več o popoldanskih risankah

Maša in medved
avtorji: D. Chervyatsov, O. Kuzovkov, O. Uzhinov, M. Nefedova
Rusija, 2010, 8'Od dneva, ko sta se navihana deklica Maša in dobrodušni medved Miška prvič srečala, sta  neločljiva prijatelja. Ona ga nadleguje, on pa jo ima potrpežljivo rad ... Duhovito, ljubko in vredno ogleda – tako za otroke kot odrasle.
 
FC Murmeli
avtorja: Jochen Ehmann, Dustin Rees
Nemčija, 2008, 3'Na visokogorskih tratah, visoko v švicarskih planinah, dve ekipi svizcev igrata nogomet. Pogoji niso lahki: igrišče je polno kamnov, lukenj, strmin in drugih nevarnosti. Le kdo bo zmagal, ekipa v rdečih ali modrih dresih?

Medved Bojan alpinist
režija: Branko Ranitović
Slovenija, 1985, 5'Medvedko, ki pleza vse višje v visokogorju, v ledu in snegu začne zebsti, zato ji njen partner medvedek Bojan nariše zelene trate z rožami, po katerih odideta proti obzorju. Risanka iz nekoč zelo priljubljene serije.