5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


MIHA LAMPREHT: "GRE ZA IZREDNO POMEMBEN DOGODEK ZA SLOVENIJO …"


Miha Lampreht je leta 1986 pripravil in vodil odmeven televizijski prenos Pajek pod previsom, ki ga je TV Slovenija z režiserjem Benom Hvalo s petimi kamerami uspešno zaključila v veliki previsni osapski steni na Primorskem. Izvrstna plezalca Tadej Slabe in Srečo Rehberger sta takrat v živo, prosto in v enem zamahu preplezala večraztežajno previsno smer Goba z oceno 7c. Kot televizijski projekt je bil prenos takrat nekaj povsem svežega, edinstvenega in je tudi v evropski medijski krajini kot tak požel veliko zanimanja in pohval. Dokumentarni zapis zgoraj opisanega in zares odmevnega projekta pa si boste v sklopu letošnjega festivala lahko ogledali v Retrospektivi, ki bo na sporedu v četrtek 14. aprila ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Z izkušenim publicistom, radijskim strokovnjakom, alpinistom in lanskim festivalskim žirantom Miho Lamprehtom smo se pogovarjali o pomenu Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale za Slovenijo in njeno gorniško kulturo.

Kako vi kot alpinist, medijski strokovnjak in nekdanji žirant gledate na pomen festivala za razvoj slovenske gorniške kulture?

Glede na to, da sem bil lansko leto v žiriji Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale, imam nek pregled nad tem. Gre za izredno pomemben dogodek za Slovenijo, z njim pa se lahko ponašamo tudi v mednarodnem okolju. Ponosni smo lahko, da se Slovenija pojavlja na mednarodnem zemljevidu festivalov s tovrstno gorniško tematiko. Lahko naredimo tudi neko primerjavo, kakšna je mednarodna produkcija in kje smo mi v njej. Vidimo lahko, kakšni so programski standardi, ki v bistvu povezujejo mednarodno okolje na področju gorniškega filma, alpinizma, plezanja in drugih "outdoor" aktivnosti. Festival gorniškega filma slovenski javnosti hkrati daje možnost vpogleda v kakovostno mednarodno produkcijo. Posledično je tudi vsako leto več gledalcev na festivalu, kar je nedvomno dobro znamenje in spodbudno za vse ustvarjalne generacije, ki prihajajo, pa tudi za nas, starejše, ki poskušamo delati na razvoju, tako posamično kot tudi generalno.

Se vam torej zdi, da festival posledično tudi spodbuja domačo tovrstno produkcijo?

Vsekakor spodbuja zavedanje na področju tovrstnega ustvarjanja. Tisti, ki se sicer zelo resno ukvarjajo s tem, se bodo tako ali tako v svoji interni zainteresiranosti s tem ukvarjali. Ta dogodek je vsekakor koristen, saj na nek način preverja tudi, kje smo, kakšno je stanje duha, kakšna je možnost naše produkcije. V bistvu podaja jasno sliko, kje v Evropi smo. Hkrati pa je to za vse nas tudi en velik užitek – gledati to poustvarjalnost in si v parih dneh ogledati kar 50 filmov. To je izredno pomembna stvar.

V letošnji retrospektivni projekciji je na sporedu tudi dokumentarec Pajek po previsom, pri katerem ste osebno sodelovali. Kako se spominjate nastajanja tega odmevnega prenosa in dokumentarnega zapisa, ki je iz prenosa nastal?

Pri projektu sem sodeloval kot scenarist, komentator … A moja vloga ni tako zelo pomembna, bolj je pomembno to, kar se je v tistem času pri nas zgodilo. Dva izjemna plezalca sta bila sposobna premakniti meje: tehnično plezanje težkih večraztežajnih smeri sta nadgradila s prostim plezanjem, a o tem lahko več povesta onadva. Z vidika filmske oziroma TV-produkcije neposrednega prenosa pa moram seveda reči, da je bila ta zadeva zares nova, sveža, saj takega prenosa do takrat v Evropi še ni bilo. Če poleg ne bi bilo gospoda Bena Hvale, režiserja na TV Slovenija, ki je imel to smelost in tudi pogum, da je v steni tvegal delati z več kamerami, med drugim tudi s premično, nam ne bi uspelo. Torej, če pri projektu ne bi bilo tehnične in organizacijske podpore nacionalne televizije, te edinstvene in po svoje zelo "nore" ideje ne bi mogli izpeljati. Prenos smo izvedli 25. maja, ko je še celotna Jugoslavija obeleževala Dan mladosti. Mi pa smo se zavestno odločili, da bomo kot osrednja nacionalna javna radijska in TV-ustanova naredili nek medijski prelom. Za tiste čase je bila to zelo samonikla in samosvoja ideja, saj smo ta unikaten direktni prenos naredili v terminu, ki je bil sicer dolga leta rezerviran za drugačno tematiko. To je bilo takrat v nedeljo, mislim, da pet javljanj po 15 minut. Verjamem, da je bil takrat ta projekt absolutno pred časom.