5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


POZDRAVNO PISMO ČASTNEGA POKROVITELJA FESTIVALA PREDSEDNIKA RS DR. DANILA TÜRKA


Spoštovani,

o gorah izvemo veliko že v osnovni šoli, podrobneje tudi pozneje v srednji šoli, mnogi smo ljubitelji gora. Slovenci smo v svetu poznani kot odlični alpinisti in kot narod nedeljskih izletov, ki nas po navadi vodijo v gore. Gore so za nas edinstvene in čarobne. Radi se povzpnemo nanje, in ko smo na vrhu, nas navdajata neverjetno navdušenje in veselje. Gore so privlačne tudi zato, ker so odmaknjene in težje dostopne. Ljudje, ki živijo v njihovem objemu, se starajo. V goratih predelih je zato veliko opuščenih vasi, kmetij, tam se prelepa narava srečuje z osamelimi pašniki in težko dostopnimi območji.

Po naših in tudi tujih gorah potekajo državne meje. V gorske doline se stekajo poti različnih narodnih in jezikovnih manjšin. Gore s svojimi dolinami nam pomagajo pri spoznavanju vezi med ljudmi. Ne pozabimo, na Krasu, v Posočju in Julijskih Alpah so pred skoraj sto leti potekali hudi vojaški spopadi, zato so gore tudi simbol miru in sožitja. Vsaj tako bi jih morali razumeti.

Slovenske gore so nekaj posebnega tudi zato, ker smo Triglav sprejeli kot skupni simbol in ga postavili na sredino grba. Ko sem lani poleti odpiral slovenski planinski muzej, sem v množici prisotnih podoživel kulturno podobo slovenskega gorništva. Gore imajo veliko izpovedno moč v književnem ustvarjanju, glasbi, slikanju, fotografiranju in seveda tudi v filmu. Prvi slovenski film V kraljestvu zlatoroga je bil posnet v gorah, v okolju, v katerem se človek počuti nemočnega, vendar hkrati ponosnega in svobodnega.

Organizatorjem festivala gorniškega filma čestitam za ta izjemni festival, za njegovo organizacijo in izvedbo. Ljubiteljem gorniškega filma pa želim veliko užitkov ter dobrih zamisli za nove vzpone in nova doživetja.

S spoštovanjem,