5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


5. MEDNARODNI FESTIVAL GORNIŠKEGA FILMA DOMŽALE ODPIRA VRATA GORSKE DIVJINE


Spoštovani ljubitelji športa in gorske narave, naj vas vse skupaj spomnimo in vljudno ponovno povabimo v Cankarjev dom, kjer danes, v nedeljo, 10. aprila uradno odpiramo filmska vrata do veličastnih gorskih razgledov in epskih gorskih podvigov ljudi, ki zanjo, zmorejo in si tudi drznejo.

Video napovednik festivala

50 filmov in gorske pravljice »v živo«

Čaka vas kar 5 festivalskih dni in 32 ur adrenalinski projekcij oziroma prikazov 50 filmov iz 18 različnih držav iz celega sveta. Poleg tradicionalno bogatega in predvsem izjemno kakovostnega tekmovalnega programa letos ponuja tudi hvale vredno novost, namenjeno otrokom vseh starosti. Pester spremljevalni program bo namreč oplemeniten z družinsko noto, ki tudi najmlajšim ponuja čuten stik z gorami, saj so le-ti lahko prisluhnili slovenskim gorskim pravljicam in pripovedkam. Z govorjeno besedo jih je danes že oživela Irena Cerar, avtorica Sidartinih vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino. Škrati, vile in druga pravljična bitja bodo festival preživeli v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. V nedeljo dopoldan so otroci že doživeli svojo premiero in navdušeno vstopali v pravljični svet.

Uradna otvoritev danes, 10. aprila ob 20.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma

Prav uvodni dan festivala je vedno najbolj očarljiv, saj odpira vrata v neznani, a sila privlačni svet. Dobimo se torej danes, 10. aprila ob 20.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer se bomo na uradni otvoritvi festivala zbrali na edinstveni slovenski filmski odpravi.

Leteti ali umreti, spoznajte Deana Potterja prvega zvezdnika med ekstremnimi športniki

Po uradni otvoritvi festivala bo na sporedu tudi projekcija filma Leteti ali umreti, ki je na uglednem festivalu v kanadskem Banffu dobil posebno nagrado žirije. Že sam naslov filma nosi za mnoge grozljivo in hkrati vznemirljivo sporočilo. Kralj velikih sten in izkušeni ekstremist Dean Potter, ki ga boste v ponedeljek na festivalu lahko slišali v živo, tokrat predstavlja svojo najnovejšo in izjemno drzno športno inovacijo – free BASE. O ideji neustrašnega plezalca, ki težko smer prepleza brez varovanja, samo s padalom na hrbtu, so sanjali mnogi, a Dean Potter je zbral pogum in pred filmsko kamero teorijo prikazal v praksi. Ko visoko v steni mišice popustijo ali pa se odlomi oprimek, sledi trenutek, ki odloča o življenju in smrti. Če pravočasno uspeš odpreti padalo, letiš, sicer padeš in umreš. James Bond, agent 007, je ob skokih Deana Potterja videti kot neizkušen začetnik.