5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


UVODNI DNEVI FESTIVALA: PREPROSTO OČARLJIVO …


V nedeljo 10. aprila se je začelo zares in po uvodnih dnevih z veseljem zapišemo, da 5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale znova opravičuje svoj sloves izjemnega, drznega in čutnega filmskega gorskega popotovanja.

Začelo se je v nedeljo …

Prvi so 5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale obiskali prav najmlajši ljubitelji gora, katerim smo letos prvič namenili pester program, ki je obsegal gorske pravljice "v živo", čutno doživljajsko pot in risanke, med katerimi jih je najbolj navdušila ruska risanka Maša in medved. Pestro dogajanje v Štihovi dvorani Cankarjevega doma pa je v naslednjih besedah strnila ena izmed avtoric otroškega programa Irena Cerar: "Ja, v bistvu smo bili vsi zelo zadovoljni; tako otroci kot tudi mi, izvajalci programa. Obisk in odziv sta izpolnila vsa naša pričakovanja. Očitno smo program pravilno vsebinsko zasnovali glede na starostne skupine in bilo je res odlično."


Igra poslednje generacije je bila več kot le pripoved

John Porter je s svojo zgodbo o igri poslednje generacije na uvodnem predavanju festivala odprl povsem nove dimenzije plezanja v najvišjih gora sveta v času, ko je svet hladna vojna razdelila med vzhod in zahod. Čutna izpoved angleškega alpinista je bila ob neverjetnih posnetkih prepletena s humorjem in žalostnim pridihom, saj je njegova generacija, ki je živela tako polno življenje, zaradi številnih žrtev priplezala skoraj do lastnega izumrtja. A izkušeni angleški alpinist je "zlato generacijo" in plezalsko zelo plodna sedemdeseta in osemdeseta leta v uvodu predavanja slikovito opisal z besedami: "Verjetno smo bili vsi pod vtisom hladne vojne in smo v duhu časa plezali z atomsko energijo."

Svečana otvoritev

Na svečani otvoritvi, ki jo je v Linhartovi dvorani duhovito povezovala Maja Moll, je za glasbeno podlago poskrbela etno zasedba Volk folk iz Ilirske Bistrice. Častni pokrovitelj festivala predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se iz znanih razlogov otvoritve ni mogel udeležiti osebno, zato je njegovo poslanico prebral predsednikov svetovalec za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja mag. Franc Hočevar, ki je poudaril pomembnost festivala za Slovenijo in v predsednikovem imenu čestital tudi vsem avtorjem prijavljenih del in organizatorjem festivala.

Med uvodnimi projekcijami je navdušil film Leteti ali umreti

Med filmskimi projekcijami uvodnega dne je občinstvo zagotovo najbolj navdušil film o največjem svetovnem zvezdniku ekstremnih športov Američanu Deanu Potterju. Film je na uglednem festivalu v kanadskem Banffu dobil posebno nagrado žirije. Že sam naslov filma Leteti ali umreti, ki za mnoge nosi grozljivo in hkrati vznemirljivo sporočilo, je osupnil občinstvo. Še bolj doživeto izpoved o Akrobatu pa so od Deana Potterja osebno izvedeli obiskovalci skoraj dve uri dolgega ponedeljkovega predavanja v polni Linhartovi dvorani, kjer je Dean v živo predstavil svojo kariero, vključno z najnovejšo in izjemno drzno športno inovacijo – "free-BASE".

Nekdanji olimpijec Miroslav Cerar: "Zastrašujoče pogumno!"

Med številnimi uglednimi gosti otvoritve festivala je bil tudi nekdanji vrhunski športnik, dvakratni olimpijski prvak, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak na konju z ročaji – Miroslav Cerar. Legendarni slovenski telovadec je spregovoril tudi o pomenu festivala za slovensko gorniško kulturo: "Mislim, da smo na tem področju izjemno bogati. Prav je, da je prišlo do festivala in da se ta odpre čim širši množici. Festival je čudovita predstavitev, ne samo človeške zmogljivosti in sposobnosti, ampak tudi naravnih lepot." Kot nekdanji vrhunski športnik pa je gospod Cerar pokomentiral tudi filmsko predstavo Deana Potterja in njegove sposobnosti pospremil z besedami: "Zastrašujoče pogumno! Sicer bi rekel, da malo znam čutiti z njimi, čeprav nisem tovrstnega kova, oziroma še daleč od teh mojstrov, ki so zares vredni občudovanja."

Toni Dragar, župan Domžal: "Mi ostajamo zvesti temu festivalu …"

Za obstoj festivala se gre zahvaliti občini Domžale, ki je podprla vizijo in idejo svojega svetovno priznanega alpinista in direktorja festivala Silva Kara. Župan Domžal Toni Dragar ni skrival navdušenja ob vnovičnem odprtju vedno bolj mednarodno uglednega festivala: "No, lahko rečem, da je bila odločitev, da občina Domžale podpre ta tip festivala, ki ga v Sloveniji še nismo imeli, odlična. Zelo smo zadovoljni, da je odziv v slovenski in širši mednarodni javnosti zares dober. Vsaj po mojem mnenju je prepoznavnost Domžal in Slovenije s tem festivalom postala boljša. Mi ostajamo zvesti temu festivalu in močno upam, da kolega Silvo ne bo obupal in da bomo skupaj nadaljevali. Želimo si, da bi festival ostal tradicionalen, tudi takrat, ko se spreminjajo garniture … Naj prireditev pride do 10., 15., 20. … obletnice. Sicer pa se mi zdi, da je zadeva znova popolnoma uspela, saj je tudi letos program izjemno kvaliteten. Verjamemo, da bomo na koncu vsi zadovoljni. Jaz bom v četrtek tukaj in se že veselim podelitve glavne nagrade mesta Domžale avtorju zmagovalnega filma, za katerega verjamem, da bo zares dober."

Ne zamudite druge polovice festivala, predavanja Igorja Kollerja in svečane podelitve nagrad …

Tudi v torek je v Kosovelovi dvorani zadonel velik aplavz. Za zelo doživeto predstavitev svojega bogatega Gorskega mozaika ga je požel primarij mag. Iztok Tomazin, ki velja za enega najbolj vsestranskih alpinistov in zdravnikov pa tudi za plodnega pisca gorniške literature. Svoje predavanje je posvetil v gorah preminulim prijateljem in občinstvu v dvorani z zares čudovito pripovedjo orisal kar 37 let svojega raziskovanja nekoristnega sveta. 
Ne pozabite, da vas do konca festivala čaka še preko 20 filmskih projekciji in predavanje legendarnega slovaškega alpinista Igorja Kollerja (sreda, 13. april, ob 21.00 v Kosovelovi dvorani), ki vam bo trideset let po preplezani legendarni smeri Riba predstavil Dolomite kot jih zagotovo še niste doživeli. Med filmi pa bo na sporedu še težko pričakovana Sfinga in zanimiva retrospektiva Pajek pod previsom pa Smučanje z Everesta …
Vse skupaj še enkrat vljudno vabimo na slavnostni zaključek festivala in podelitev nagrad ter projekcijo zmagovalnega filma, ki bo v četrtek 14. aprila ob 21.00 v Kosovelovi dvorani.