6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

02. - 06. April


Luka Krajnc DEREZE IN MAGNEZIJ


Mladosti pritiče norost, pravijo. Pa vi, Luka, koliko je v vašem plezalnem življenjskem slogu adrenalina, ki meji na realno nevarnost, in koliko preudarnosti?

Rad se ukvarjam z aktivnostmi, po katerih se počutim živega in napolnjenega z energijo. Če je človek dobro pripravljen in upošteva naravne zakonitosti, lahko naredi veliko, da se tem nevarnostim izogne, še preden se znajde v njih. Sam težim predvsem k temu, da morebitne nevarnosti znižam na minimum.

"Ko sem še pred nekaj leti poslušal in bral zgodbe o Bellavisti v Zahodni Cini v Dolomitih, sem samo gledal z odprtimi usti in se čudil, kakšne stvari ljudje resnično preplezajo prosto, hkrati pa si nekako sam pri sebi govoril, da so to itak na pol »vesoljci« oz. da so takšni vzponi namenjeni samo talentiranim izbrancem," ste nekoč menili. Danes ste eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije. S prostim vzponom v Bellavisti ste postavili nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju. Kako je biti »vesoljec«?

Če se vesoljci počutijo kot jaz, potem jim je prav lepo. Napredek in sprejemanje le-tega je del rasti, ki jo z leti doživljam. Hkrati pa je ta razlika med razmišljanjem včasih in sedanjostjo samo dokaz, da je s trdim delom, vztrajnostjo in predanostjo nekemu početju možno doseči prav vse. V resnici ni meja, postavljamo si jih samo v svoji glavi.

"En gib do popolnosti" je naslov ene od vaših objav na blogu, ki pa ste ga očitno lani jeseni nekako zanemarili. Medtem ko čakamo na še, nas predvsem zanima, kaj vam predstavlja t. i. plezalno popolnost in kako združujete dejstvo, da ste tako alpinist kot plezalec in nenazadnje tudi windsurfer?

Ja, moj blog res deluje bolj žalostno in upam, da mu bom v bližnji prihodnosti namenil nekaj več pozornosti. Popolnost, h kateri vsi težimo, se zame ne dotika samo plezanja kot športa, ampak tudi notranje rasti in svobodnega načina razmišljanja. Vse te nazive bi lahko združili v dejstvo, da je v meni veliko športnega duha in mi šport ne predstavlja samo fizične aktivnosti, ampak predvsem način življenja.

Česa se lahko nadejamo danes ob vašem večernem predavanju? Kateri nauk bi podelili z ljudmi, da bi jim približali aktiven slog življenja? Čeprav so gostje festivala gorniškega filma ljudje, ki ljubijo naravo, je veliko posameznikov, ki vse dni čemijo med štirimi stenami. Zakaj vi česa takega nikoli ne bi mogli?

Danes bom poizkušal predstaviti svojo športno pot, ki jo je v največji meri zaznamovalo plezanje. Mislim pa, da sploh ni važno, s čim se človek ukvarja. Važno je samo, da v tem početju uživa, pa naj bo to plezanje, tenis, kuhanje, služba ali karkoli drugega, kar ga osrečuje in izpolnjuje.