7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

15. - 19. April


Matevž Lenarčič: PREKO MODREGA PLANETA


Kaj je glavna razlika med pogledom na svet s ptičje in z žabje perspektive?
Najpomembnejši so drugačni zorni koti, ki odkrivajo drugačne, neznane plati našega okolja. S tem se spreminja tudi naš pogled na svet in na ljudi, ki pridejo mimo. Pomembna je tudi distanca. Če stopimo korak nazaj, vidimo več, če se odmaknemo od detajla, vidimo celoto.

»Ne, ob takih izkušnjah si čedalje manjši. Zelo ponižen postaneš. To je edina zmaga. Ponižnosti nam danes manjka. Če človek ni ponižen, težko karkoli spoštuje,« ste dejali v intervjuju, ko so vas vprašali, če se počutite kot zmagovalec, ko ste lani pionirsko obleteli Zemljo z ultralahkim letalom. Katero lekcijo s te poti bi še želeli deliti s sočlovekom?
Jih je kar veliko. Zavedanje, da smo minljivi, da karkoli naredimo, ustvarimo v času življenja, pravzaprav ne pomeni veliko, več želimo narediti, več uničimo, zato potrebujemo notranje meje, prek katerih ni treba in nima smisla.

Udeležili ste se alpinističnih odprav na Grenlandijo, v Himalajo, Karakorum, Patagonijo in Afriko. Katera vas je življenjsko najbolj zaznamovala in zakaj?
Seveda Grenlandija, ker sem bil takrat star 19 let in pod vtisom romantičnih knjig o polarnih raziskovalcih. Lepo je biti naiven in poln idealov.

Katere sorodne izzive ponujata alpinizem in letalstvo?
Zrak, občutek praznine, božji pogled na svet, ko začneš, moraš končati. Velika šola življenja.

Lahko po odmevni fotomonografiji Alpe, kot jih vidijo ptice pričakujemo tudi podobno delo z zračnimi posnetki s poti okrog zemeljske oble?

Je v pripravi. Upam, da letošnjega aprila uspešno končam polet prek severnega tečaja v Kanado, kar bi bilo lepo dopolnilo in celovitejši pogled na naš planet. Naslov bo Preko modrega planeta.

* Predavanju Matevža Lenarčiča lahko prisluhnete v ponedeljek, 15. 4., ob 20.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.