7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

15. - 19. April


IN NAGRAJENCI 7. IMFFD SO ...


Glavna nagrada mesta Domžale (žirija: Špela Kuclar, Neda Podergajs, Pierre Simoni, Matjaž Žbontar in Andrej Štremfelj)
Vas, daleč od vsega (Anne in Erik Lapied, Francija)
S svojo neprekosljivo občutljivostjo in tankočutnostjo sta Anne in Erik Lapied uspela posneti klasični dokumentarec o prebivalcih odmaknjene himalajske vasi v pokrajini Ladak. Vas je odrezana od ostalega sveta, do nje vodi le ena transportna pot po nevarni zamrznjeni reki, ki je prehodna le tri mesece v letu. V filmske podobe sta do najmanjše podrobnosti ujela vsakdanje tegobe mož, žena in otrok, katerih življenje je nam nepredstavljivo. Film sta snemala sedem let in s prebivalci vzpostavila tako intimen odnos, da so vsi preprosto pozabili na kamero. Takšne sposobnosti pa krasijo le prave filmske ustvarjalce.

Nagrada za najboljši alpinistični film
Ne tako daleč (Herve' Bermasse, Italija)
Film Herve' Bermassa odlikuje odlična kamera, uporaba glasbe in pripoved, ki preplete izjemne alpinistične vzpone z avtorjevo družinsko tradicijo gorskih vodnikov iz Cervinie. Oče, nekoč velik alpinist, preda štafetno palico sinu.

Nagrada za najboljši plezalni film
Težave v venezuelski džungli (Sean Villanueva O'Driscoll, Belgija)
Nova avantura že uveljavljene mlade, "noro odbite" belgijske ekipe v režiji Seana Villanueva O' Driscola ponovno postreže z zanimivim ciljem na gori sredi venezuelske džungle. Kljub temu da niti kraj niti način nista nekaj novega na področju plezanja, nas je film prepričal. Odlična kamera (še posebej če pomislimo na težavne razmere) in spretna montaža sta naredili številne plezalske detajle zanimive in film kljub obilici plezanja ni dolgočasen. Obenem kamera dobro prikazuje izpostavljenost in težavnost plezanja, kar ni samoumeven standard filmov te vrste. Dobro posneti padci nas kljub sproščenosti in humorju, ki prevladujeta, opozorijo na to, da gre za resen vzpon v zahtevni steni. Film bogatijo sproščene izjave in razmišljanja akterjev ter njihova nepogrešljiva avtorska glasba.

Nagrada za najboljši film v kategoriji gore, šport in avantura
Ubijajoča lepota (Rastislav Hatiar, Slovaška)
Način, na katerega sta se avtorja lotila svojega dolgega poleta, to je bil prvi poskus priti na neko goro iz zraka, je avantura v pravem pomenu besede, ki je danes vse bolj redka. Pod vsemi pritiski tveganja in številnih neznank sta bila sposobna posneti odličen film, ki postreže z osupljivimi pogledi na Karakorum. Film zastavlja pomembno vprašanje za današnji čas: V kakšni meri uporabiti moderno tehnologijo, da dejanje ne bo izgubilo vsega blišča avanture in da po drugi strani ne bo brezglavo in nepotrebno tveganje?

Nagrada za najboljši film v kategoriji gorska narava in kultura

Pogumno do orjaških čebel (Jérôme Ségur, Francija)
Nabiranje medu v previsih nepalske džungle je atraktivno početje, ki pa ni novost na filmskih platnih. Avtorjem tega filma je uspelo temo poživiti z zanimivo zgodbo prenašanja te nenavadne obrti z ene generacije na drugo. Vzporedno nas opomnijo na veliko revščino, ki še vedno obvladuje velik del prebivalstva te gorate dežele. Film deluje toplo in pristno ter izžareva pogum, pa tudi neuničljivo energijo ne le obiralcev medu, ampak tudi njihovih družin. Ob koncu, ko se ti ljudje kljub vsem tegobam, ki jih tarejo, ne predajajo malodušju, dobimo jasno sporočilo, da materialne dobrine niso nujen in edini pogoj za zadovoljstvo.

Nagrada za najboljši kratki gorniški film
Skrivnost 8c (Uroš Knez, Slovenija)
Štiriminutni film na duhovit, sproščen in vsebinsko zaokrožen način predstavi zahtevno prosto plezanje. Obetajoč prispevek mlajše generacije plezalcev in filmarjev.

Posebna pohvala žirije
Odisejada stare smeri (Davide Carrari, Italija)
Ta visoko estetski film, posnet v črno-beli tehniki, s svojimi subtilnimi in detajlnimi posnetki kot še nikoli do sedaj prikaže mojstrovine legendarnega alpinista Manola. Ob spremljavi prav za to filmsko mojstrovino napisane glasbe, zvokih in odlični kameri, s katero nam je snemalec omogočil, da smo priče uresničitvi dvajset let trajajočih Manolovih sanj, je nastal čudovit presežek, ki nam omogoča, da od blizu opazujemo gibanje tega velikega plezalca. Portret, ki mu ni para.

Posebna pohvala žirije
Naftno polje (Ivan Golovnev, Rusija)
Tragična zgodba o staroselcih in njihovem življenju s čredo severnih jelenov na ruskem severu, ki se mora umakniti napredku in kapitalu brez ponujene alternative. Film ponuja razmislek o sodobnem izgonu iz raja … Z izjemno dobro izbranimi drobci iz vsakdanjega življenja, ki so spretno nanizani, brez komentarjev ali obilice govorjenja, je avtorju uspelo prikazati upornost malega preprostega človeka proti pogoltnosti in brezobzirnosti kapitala. Konec filma nam pušča grenak priokus ob ugotovitvi, da smo s svojim potrošništvom vsi podporniki "naftnih polj".

Posebna pohvala žirije
Življenje je (Vladimir Perović, Črna gora)
Film nas z dolgo ekspozicijo pristopa na goro najprej zmede. Predmeti, ki jih akterji nosijo s seboj, so uganka za gledalca, ki se razplete v težaško delo. Pohvala je namenjena izvirni režiserjevi predstavitvi vsakodnevnih opravil prebivalcev odmaknjenih višavij Črne gore.

Nagrada občinstva
Težave v venezuelski džungli (Sean Villanueva O'Driscoll, Belgija)

Nagrada TV Slovenija (žirija: Aleša Valič, Mateja Vodeb, Neva Novljan)
Bernard Bovet – starec s kamero (Nasser Bakhti, Švica)
Film Bernard Bovet – starec s kamero režijsko in scenaristično na izjemno subtilen način nagovarja najširšo publiko. Prizori iz življenjske zgodbe gospoda Boveta nas spominjajo na prizore iz naših zgodb. Filmi, ki jih je posnel, kakor da so filmi o nas, in razmišljanja, ki so sad njegovih življenjskih spoznanj, so razmišljanja o nas. Skozi objektiv svoje preproste kamere in skozi svoje srce ta markantni planšar, pastir, zavezan goram in svojim ljudem, vleče niti preteklosti v sedanjost in jih s prepričanjem modreca ponuja kot elementarne vrednote rodovom prihodnosti.

Nagrada Planinske zveze Slovenije (žirija: dr. Milan Naprudnik, Zdenka Mihelič in Jože Mihelič)
Življenje je (Vladimir Perović, Črna gora)
Kriteriji za izbor nagrajenega filma so bili, da film vzpodbuja dobro prakso v gorah, da je v skladu z Alpsko konvencijo in s Tirolsko deklaracijo o dobri praksi v gorah ter da je v skladu z načeli, ki veljajo za območja zavarovane narave.