8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

24. - 28. Februar


KAZIMIR DRAŠLAR - MIKEC


Anapurna II (7937 m) – pozabljena zgodba

Uradno Kazimir, za prijatelje in znance Mikec z mnogimi izpeljankami. Alpinist, jamar in še kaj.
Alpinistično pot je začel leta 1958 na AO Ljubljana Matica. Alpinistično je bil aktiven še v zgodnjih sedemdesetih. Največ je plezal z Stanetom Belakom - Šraufom, Alešem Kunaverjem, Tinetom Miheličem, Brankom Pretnarjem, Tonetom Sazonovim in Francem Štupnikom.
Med odmevnejše vzpone, ki jih je opravil, sodijo: zahodna stena malega Druja, Bonatijeva v Grand Capucinu in prva dokončana prvenstvena smer v Sfingi v Severni triglavski steni z Alešem Kunaverjem ter Bonatijev steber v Druju, Rdeča zajeda v Rakovi špici in Varianta v Travniku s Stanetom Belakom. Udeležil se je odprave na Svalbard leta 1964. Prve odprave v Hindukuš, kjer sta se s Francem Štupnikom - Cicem povzpela na neosvojeni vrh Lunkho i Hevad, nato pa z Alešem Kunaverjen še na le kanček nižji Koh i Hevad. S Himalajo se je prvič srečal na odpravi na Anapurno 2 in skupaj z Maticem Maležičem dosegel vrh.
Himalaja ga je zasvojila, zato s starimi prijatelji še vedno hodi na trekinge v skrite kotičke nepalske Himalaje.
Po poklicu je biolog, bil je učitelj za fiziologijo živali na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete na Univerzi v Ljubljani. Ukvarjal se je z vrstično elektronsko mikroskopijo in raziskavami ter  delovanjem senzoričnih receptorjev pri žuželkah.