8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

24. - 28. Februar


TRIGLAVSKE STRMINE

Nazaj

 Ferdo Delak

Slovenija / 1932

režija Ferdo Delak scenarij Janez Jalen fotografija Metod Badjura snemalec Metod Badjura, Stanko Tominšek montaža Milka Badjura igrajo Anton Danilo Cerar, Pavla Marinko, Miha Potočnik, Milka Badjura, Uroš Zupančič, Joža Čop, Jože Kunstler produkcija Sava film producenti Metod Badjura, Evgen Lovšin, Stanko Tominšek

9. decembra 1932 je bila v Ljubljanskem dvoru slavnostna premiera Triglavskih strmin. Film je bil sporedu do 18. decembra 1932 in od 27. do 29. junija 1933.

Kmečki fant Miha povabi zaročenko Minko na ples, a prijatelja ga zvabita plezat v gore. Na vaški veselici poskuša razočarano in osamljeno dekle razvedriti ostareli zapeljivec in izletnik. Tako se skupaj z Mihovo sestro in njenim prijateljem Urošem odpravita v gore, toda ostareli zapeljivec kmalu obnemore. Na Triglavu se srečajo in Miha z Minko podpiše poročno pogodbo, v kateri je zapisano, da žena svojemu možu nikoli ne bo branila hoditi v gore.
Film je fragmentarno ohranjen. Prvotna dolžina je znašala 2250 m. Leta 1963 je Milka Badjura iz ohranjenega materiala zmontirala ozvočeno verzijo. Mednapise iz nemega filma je nadomestil komentator, glasbo za film pa je napisal Bojan Adamič.
(vir: Filmografija slovenskih celovečernih filmov, Slovenski gledališki in filmski muzej, 1994)
Za člane Kluba Kinodvor vstop prost!