22. februar 2015

Pohodniška pot Alpe Adria: Hoja po rajskem vrtu

Nova pohodniška pot za vodene pohode in proste izlete - prispodoba za prijetno počutje in raznolikost na južni strani Alp ter potepanja po pokrajinah med Alpami in Jadranom - poteka od vznožja Velikega Kleka do mesta Milje ob Jadranskem morju in vodi skozi tri dežele (Avstrijo, Slovenijo, Italijo), skozi tri kulture in tri naravna okolja.


Kaj je dodana vrednost pohodniške poti Alpe Adria?
Dodana vrednost je predvsem njena izjemna raznolikost; raznolikost v krajinskem, podnebnem, kulturološkem, jezikovnem in gastronomskem smislu. Poleg alpskega in podalpskega okolja se kot pohodniško okolje pojavljata tudi vinorodno kraško in mediteransko okolje, in tudi to je ena od dodanih vrednosti omenjene pohodniške poti.

Koliko kilometrov poti steče čez Slovenijo in kje okvirno poteka?
Po Sloveniji Alpe Adria Trail teče po približno 145 kilometrih pohodniških poti, kar pomeni približno 46 ur hoje. Po poti prek sedla Jepca prečkamo avstrijsko-slovensko mejo in pridemo v Kranjsko Goro. Od tu se pot nadaljuje prek Vršiča v Trento, ob reki Soči naprej do Bovca in Drežnice. Prek planine Kuhinja se pot ponovno spusti do sotočja Soče in Tolminke in se od Tolmina nadaljuje po sledeh Soške fronte. Po vzponu na Kolovrat se pot nadaljuje na italijanski strani, skozi kraja Tribil di Sopra in Cividale (Čedad), in se pri Bregu pri Golem Brdu vrne v Slovenijo, kjer se nadaljuje do Dobrovega. Tam za nekaj časa spet zapusti Slovenijo in se potem v bližini kraja Prosecco (Prosek) ponovno vrne v Slovenijo, kjer vodi na obisk Lipice in se od tam prek Kokoši nadaljuje spet v Italijo, kjer se pot zaključi v Miljah ob Jadranskem morju.

Komu je namenjena oziroma kdo vse se bo na poti od Alp do Jadrana počutil domače?
Pot je zamišljena kot manj zahtevna pohodniška pot v sredogorju in je kot taka primerna tudi za manj izkušene pohodnike, ki so zmožni dnevno prehoditi od 5 do 7 ur oziroma od 15 do 20 kilometrov poti. Pohodniška pot Alpe Adria je pot tako za vodene pohode kot za proste izlete in kot taka nudi številne nove možnosti za dnevne, vikend ali tudi tedenske izlete tako za posameznike kot za družine. Tu se bodo počutili domače poznavalci tematskih poti.

Na poti Alpe Adria si pohodništvo in turizem složno podajata roke. Kako?
Predvsem zaradi odličnega sodelovanja z lokalnimi turističnimi organizacijami in ponudniki ob poti (hoteli, kmečki turizmi, restavracije, muzeji …) in tu se udejanja eden od trendov v turizmu, kar pohodništvo nedvomno je. Torej v promocijskem smislu si pohodništvo in turizem podajata roke.

Se lahko ta znamenita pohodniška pot pohvali s kakšnimi nenavadnimi rekordi?
Pot poteka tik od morja, torej od nadmorske višine nič metrov, pa vse do vznožja Grossglocknerja (Velikega Kleka) do višine približno 2300 metrov nad morjem. Pot je spletena okoli ideje "hoje po Rajskem vrtu", ki je prispodoba za prijetno počutje in raznolikost na južni strani Alp ter potepanja po pokrajinah med Alpami in Jadranom.

* Predstavitvi pohodniške poti Alpe Adria, ki jo bo pripravil Bojan Meden, lahko prisluhnete v torek, 24. februarja, ob 17. uri v dvorani E1-E2 Cankarjevega doma v Ljubljani. Vstop je prost! Brezplačne vstopnice dvignete na blagajni CD.

Manca Čujež