22. februar 2015

Namaste Nepal z nepalskimi gosti na projekciji filma Sunakali

Torkov večer smo združili pod krov posebnega dogodka Namaste Nepal, na katerem se nam na projekciji nepalskih filmov pridružijo režiser filma Sunakali Bhojraj Bhat, producent in idejni oče filmske zgodbe Bimal Singh Bist, nepalski veleposlanik v Sloveniji Aswin Shresta in borec za boljši jutri v Nepalu Sudarson Karki.


Torkov večer bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v znamenju utripa življenja v Himalaji - ob trojici filmov iz sklopa gorska narava in kultura in cenjenih festivalskih gostih.

Ob 20.30 bo uvodoma predvajan indijski kratki film Preproste želje, nato pa se s pozdravom nepalskega veleposlanika v Sloveniji Aswina Shreste začne poseben večer Namaste Nepal. Filmsko ga bosta zaznamovala nepalska filma Puntejevo kolo o igrivem fantiču, ki hrepeni po drugačnem življenju v katmandujski dolini, in Sunakali, navdihujoče nogometno popotovanje nepalskih dekletih do veljave v družbi. Filmom sledi srečanje z režiserjem filma Sunakali Bhojrajem Bhatom, producentom in idejnim očetom filmske zgodbe Bimalom Singhom Bistom, nepalskim veleposlanikom Aswinom Shresto in borcem za boljši jutri v Nepalu Sudarsonom Karkijem.

Sunakali, deklica iz revnega okrožja Mugu v enem najbolj nerazvitih delov Nepala, obožuje nogomet. Skupaj s prijateljicami sestavijo nogometno ekipo, s katero zmagajo na državnem turnirju. Po prihodu domov jih sprejme celotno okrožje in vsi želijo z njimi proslaviti zmago. S pomočjo nogometa je puncam uspelo spremeniti družbeni odnos do žensk, kar bi drugače trajalo več let. Na tej povezavi si lahko ogledate napovednik filma.

Ko nogomet premika meje: "Sunakali je kot Messi" - preberite intervju z Bhojrajem Bhatom in Bimalom Singhom Bistom. Za spletni portal MMC RTV Slovenija se je z njima takoj po prihodu v Ljubljano pogovarjala Katja Štok.