26. februar 2015

Maurizio Zanolla - Manolo: Svet majhnih oprimkov

Barve plezalskih linij, gibanja … barve okolja v svojem sladkem primežu držijo ikono športnega plezanja iz Italije, tudi alpinista in gorskega vodnika – pravo legendo in šolski primer športnika, ki mu leta ne predstavljajo ovire. Težko ulovljivi mojster najmanjših oprimkov poudarja, da nam plezanje pomaga naučiti se, kako čim manj tratiti moči in energijo.


Najprej čestitke za novo pomlad. Ste nedavni rojstni dan praznovali v steni?
Ne, na srečo! Praznovali smo na toplem v družbi in s kozarcem dobrega rdečega vina.

V Italiji veljate za pionirja športnega plezanja. Kdaj ste se prvič navezali na vrv in kdaj spoznali, da je svet majhnih oprimkov vaš (drugi) dom?
Bilo je leta 1974 v neki neznani steni prav tako neznane in divje gorske skupine. Strah me je bilo praznine pod sabo, ampak bil sem močno prepričan v to, da ne bom plezal zadnjič. Končno sem razumel, katera je prava pot zame.

Drži, da ste leta 1987 iz domačega Trentina prikolesarili do Paklenice, preden ste prvi preplezali smer Il Marattoneta (8b+)? Kateri del maratona je bil zahtevnejši – kolesarski ali plezalni?
To ravno ne drži: na pot sem se podal peš, veliko kilometrov sem pretekel. Najtežje je bilo zdržati vabljivosti vonjav po okusni hrani, ki so se na cesto razlegale iz hiš in malih gostiln. V tistem obdobju sem se namreč odločil postati lažji.

Slovite po zelo tehničnih 'old school' smereh z ostrimi in majhnimi oprimki, ki so za marsikaterega plezalca nedosegljive, med njimi je tudi istrska Malvazija (8b+). Bi potencialnim ponavljavcem podarili kakšen nasvet, kako se je lotiti?
Morda je dovolj poskusiti, brez predsodkov. Plezanje žal povzroča bolečine v prstih, stopalih, pa tudi v glavi. Kljub vsemu pa nas uči, da se ponižno poberemo z močjo tehnike vsakič, ko telo omaga. Na kratko: plezanje nam pomaga naučiti se, kako čim manj tratiti moči in energijo.

Kaj je čar plezanja, da vas kar ne spusti iz svojega sladkega primeža?
Barve plezalskih linij, gibanja … barve okolja!

* Predavanju Maurizia Zanolle - Manola, del katerega bo tudi projekcija večkrat nagrajenega dokumentarnega filma Odisejada stare smeri, v katerem nastopa, lahko prisluhnete v petek, 27. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Manca Čujež

Manolo: življenje na konicah prstov - intervju z Mauriziom Zanollo v Nedelu (Jerneja Grmadnik)