26. februar 2015

Sudarson Karki: Ptice Himalaje

Nepalski okoljevarstvenik, predani raziskovalec ptic s fotoaparatom in kamero v roki, borec za svetlejši jutri prebivalcev ob vznožju Himalaje, avtor dokumentarnih filmov in organizator več filmskih festivalov v Nepalu, naš letošnji predavatelj in član festivalske žirije – vse to in še več je Sudarson Karki, ki bo na festivalu predstavil ptice najvišjega gorstva na svetu in svojo brezmejno strast do teh žal ne več tako svobodnih živali, kot radi rečemo.


V Sloveniji ste prvič, a v resnici že precej povezani s Slovenci. Kako?
Slovenci ste ljubitelji gora in Nepal je dom najvišjih gora, zaradi katerih prihajate v mojo domovino. Po srečanjih s Slovenci v Nepalu sem vesel, da sem obiskal Slovenijo in sodelujem na festivalu.

Od kod tolikšna strast do ptic?
Ptice so prijateljice kmetov, nikoli se ne pritožujejo, ne glede na to, kar jim človek povzroča, a če se sami pritožujemo, se nam v velikem loku izognejo.

Nepal se lahko pohvali z izjemno raznorodno ptičjo populacijo, a število ptic se zaskrbljujoče zmanjšuje. Je človek hkrati njihov prijatelj in sovražnik?
Prav res se število ptičjih vrst zmanjšuje zaradi človeških posegov, kot so intenzivno kmetovanje z uporabo močnih pesticidov, krčenje življenjskega prostora ptic, onesnaževanje zraka in vode, pa tudi globalno segrevanje in podnebne spremembe.

Kaj bo rdeča nit vašega predavanja?
Himalajske ptice, ki jih je bilo nekoč veliko, danes pa so skoraj izumrle.  

Ne le ptice, tudi ljudje si zaslužijo spoštovanje, poudarjate. Kakšne projekte za svetlejšo prihodnost Nepalcev izvajate?
Izobraževalne, takšne, ki prebivalcem dvigujejo raven zdravja, jim omogočajo pitno vodo, boljšo izobrazbo, posebno pozornost namenjamo tudi gozdu in spoštovanju narave.

* Predavanju Sudarsona Karkija lahko prisluhnete v petek, 27. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Manca Čujež

Hindujci in budisti smo pomešani. Naš odnos temelji na harmoniji - intervju s Sudarsonom Karkijem na Valu 202 (Veronika Gnezda).
"Vesel sem, da imam to srečo, da vsako jutro, ko se zbudim, vidim gore Himalaje. Z vsega sveta prihajajo ljudje, da bi jih videli, jaz pa jih vidim vsako jutro, ko pijem kavo ali čaj."

Brez orkestra ptic bi se slišalo le zavijanje vetra - intervju s Sudarsonom Karkijem za Delo (Maja Prijatelj Videmšek)
"Veste, zakaj vas ptice vsak dan bolj navdušujejo? Ker se ne pretvarjajo, vam nočejo nič slabega in vam dajejo samo lepo. Usedete se nekje v naravi, opazujete njihovo gibanje in poslušate ptičje petje. Je kaj lepšega?"