Predavanja

Lynn Hill: Življenje, vzponi in razvoj proste plezalke

Cankarjev dom, Linhartova dvorana

sreda, 25. februar 2015, ob 20:00

Lynn Hill je legendarna ameriška plezalka, ki je po vsem svetu premikala meje prostega plezanja. Plezati je začela leta 1975 v južni Kaliforniji, kmalu pa se je pridružila skupini izjemnih plezalcev, ki se jih je prijelo ime “Stone Masters”. Leta 1983 se je Lynn preselila v zvezno državo New York, še vedno pa je dvigovala standarde prostega plezanja in igrala vidno vlogo na mednarodnih tekmovanjih.

A najpomembnejši dosežek ji je uspel zunaj tekmovalnih dvoran. Njen prvi prosti vzpon v smeri Nos v El Capitanu leta 1993, kateremu je naslednje leto dodala še prvi prosti vzpon v isti smeri v enem dnevu, je več kot desetletje ostal neponovljen in je mejnik sodobnega prostega plezanja. Pisatelj Jon Krakauer pravi takole: “Lynn Hill ni le ena najboljših plezalk na svetu, ona spada med najboljše plezalce vseh časov.”

Plezala je na vseh koncih sveta: v Evropi, Vietnamu, Maroku, Avstraliji, Kirgiziji, Kubi, na Tajskem, Japonskem in Kitajskem, njene izkušnje pa predstavljajo enkratno potovanje skozi razvoj prostega plezanja.