5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

10. - 14. April


DIREKTOR FESTIVALA SILVO KARO: "TUDI LETOS SMO SE TRUDILI …"


Človek, ki je najbolj zaslužen, da je Slovenija sploh dobila svoj festival gorniškega filma, je domžalski alpinist svetovnega ugleda in direktor festivala Silvo Karo.

Festival je glasnik slovenske gorniške kulture …

Silvo Karo je v ta projekt, ki je v petih letih postal osrednji tovrstni nacionalni dogodek in hkrati pridobil še veliko mednarodno veljavo, vložil veliko prostovoljnega dela in časa ter v Slovenijo v teh letih pripeljal zelo kvalitetno tovrstno filmsko produkcijo. Na dosedanjih festivalih so se prav zaradi njegovega uglednega imena v svetu vrhunskega alpinizma zvrstili tudi nekateri najbolj ugledni alpinisti in ostali raziskovalci nekoristnega sveta. Slednje je potrdil tudi letošnji festival, ki je ponudil kar 50 filmov iz osemnajstih držav sveta, med predavatelji pa se je na festivalu predstavil tudi največji svetovni zvezdnik ekstremnih športov Dean Potter, o katerem je bil ravno v času festivala na slovitem programu Discovery channel predvajan film Skywalker. V sklopu festivala so si gledalci lahko ogledali najnovejši film o njegovih podvigih z naslovom Leteti ali umreti. Prav zaradi naštetih dejstev lahko zapišemo, da je Mednarodni festival gorniškega filma Domžale verjetno najbolj pomemben glasnik bogate slovenske gorniške kulture, kar potrjuje tudi častno pokroviteljstvo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka.

"Tudi letos smo se trudili …"

Takoj po zaključku festivala je Silvo takole razmišljal o pravkar končanem letošnjem programu: "Ja, vsebino smo še povečali in zdaj na koncu bomo videli, ali smo tudi s festivalskim obiskom presegli dosedanja leta. Mi smo se seveda trudili, tako kot vsako leto, da bi bil festival še boljši, še bolj bogat in upam, da nam je uspelo. Jaz sem zaenkrat zelo zadovoljen z obiskom in tudi z vsem ostalim."

Pomembna festivalska novost: gorske pravljice za otroško domišljijo …


Med glavne novosti letošnjega festivala sodi tudi program za otroke, ki je ponujal pravljice v živo. Pravljično dogajanje v Štihovi dvorani Cankarjevega doma je bilo sprejeto več kot odlično, kar je potrdil tudi Silvo Karo, ki je kljub obilici dodatnega dela z novostjo vesel, da je program za najmlajše doživel svoj krst: "Otroški program je letos novost, čeprav smo že prej razmišljali o tej ideji, vendar do sedaj nikoli nismo imeli časa za tovrstni program. Letos smo videli, da je bila to dobra odločitev in kljub obilici dodatnega dela sem zelo vesel, da nam je to končno uspelo izpeljati. Ni nam žal, saj je bil otroški program res dobro sprejet in lahko povem, da imamo na to temo že kopico idej za prihodnje leto. Tudi iz tujine bomo v bodoče dobili zanimive animirane filme z otroško in mladinsko gorniško vsebino, kar pomeni, da bomo obseg otroškega programa v bodoče poizkusili še povečati."

Dean Potter je napolnil Linhartovo dvorano

Letošnji festival je gostil tudi štiri ugledne predavatelje: Johna Porterja, dr. Iztoka Tomazina, Igorja Kollerja in največjega svetovnega zvezdnika ekstremnih športov Deana Potterja, ki so vsak na svoj, a podčrtano zanimiv, doživet, humoren in čustven način predstavili svoje udejstvovanje v svetu gora, strmih sten in celo neba. Med vsemi predavatelji pa je občinstvo najbolj pritegnila prav zgodba o Akrobatu Deana Potterja, v kateri je pokazal, da človeške sanje ne poznajo meja. Obisk kralja sten in neba Yosemitov ter osebnega prijatelja je Silvo Karo pokomentiral z besedami: "Ja, zelo sem bil vesel in počaščen, ko je Dean sprejel moje povabilo na festival in obisk Slovenije, kajti znano je, da on ni tiste vrste športnik, pustolovec, ki bi imel masovna predavanja po svetu. Zato sem res vesel, da je prišel k nam in slovenskemu občinstvu predstavil svoj pogled na zares neverjetne stvari, ki jih je zmožen početi. Obiskovalci so ga imeli priložnost spoznati v živo in tudi on je preizkusil gostoto slovenskega zraka v naših gorah. Upam, da se bo še kdaj vrnil."

Žirija se je odločila za epsko zgodbo Potovanje na konec zime

Ugledna žirija v zasedbi Aldo Audisio (Italija), Beno Hvala (Slovenija), Igor Koller (Slovaška), John Porter (Velika Britanija) in Tadej Golob (Slovenija) je med prijavljenimi filmi glavno nagrado mesta Domžale podelila francoskemu filmu iz kategorije narava in kultura z naslovom Potovanje na konec zime (Voyage au bout de I'hiver), ki je nazorno prikazal osupljivo lepoto in srhljivo moč zime v gorah ter njen vpliv na prebivalce gorske divjine. Odločitev so žiranti pospremili z razlago, da je francoski film Potovanje na konec zime globok dokumentarni film, ki si v vseh pogledih zasluži veliko nagrado gorniškega filmskega festivala Domžale 2011. Odločitev žirije pa je direktor festivala Silvo Karo pospremil s sledečim komentarjem: "Odločitev žirije je po mojem mnenju ustrezna. Žirija je bila sestavljena iz strokovnjakov različnih področij – kulture, televizije, fotografije, alpinizma, filma – in je vsekakor bila dovolj strokovna za ocenjevanje filmov. Jaz upam, da bodo tudi ljudje in ustvarjalci filmov sprejeli njene odločitve. Jasno pa je, da je bilo v tekmovalnih kategorijah veliko odličnih filmov. Mnogi med njimi bi si še zaslužili nagrado, žal pa je število nagrad, kot na vsakem tekmovanju, omejeno."