6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

02. - 06. April


Predstavitev

Samo naprej …

Še smo tu, čeprav s finančnega vidika dihamo na škrge. Res je, da imamo majhen mošnjiček, a je zato toliko večje naše srce. Kako domače, kako hribovsko, kaj ne? Letos smo že šestič zavihali rokave, ki smo jih tokrat potegnili krepko čez komolce, saj je dela vse več, festivalska vsebina pa vedno bolj zajetna. Žal pa nam kriza še vedno "urednikuje" zadnjo stran, na kateri je vedno manj logotipov. Vendar je kljub vsemu z nami ostalo nekaj zvestih pokroviteljev, ki se zavedajo pomembnosti in plemenitosti festivala ter svoj vložek v domačo gorsko kulturo in tradicijo vidijo kot družbeno odgovorno naložbeno vrednost.

Talni plaz finančne krize nam je podrl tudi naš ustvarjalni "bazni tabor" v Domžalah, saj smo se ob splošnih varčevalnih ukrepih morali odpovedati naši pisarni, a nam splošno temačno stanje v družbi ni vzelo volje. Naša filmska odprava je tako iz klasičnega prešla v drzen alpski slog, kjer po "radijski zvezi" bodrimo drug drugega in vztrajamo. Kljub peklenski strmini in krušljivi skali smo še vedno neomajno prepričani, da bomo nekoč dosegli vrh in razvili zastavo. V teh težkih letih nam še vedno ob strani stoji peščica zagnanih ljudi, ki kljub službi in družini ponovno delajo pozno v noč in kot planšarji vstajajo zarana, da naš festival ne bi odšel na smetišče zgodovine.

Rezultat trdega dela je dejstvo, da smo skupaj dosegli višinski tabor 6, v katerem vam bomo med 2. in 6. aprilom v drugem preddverju Cankarjevega doma pokazali, kaj smo pripravili za veliki platni Linhartove in Kosovelove dvorane. Našo vztrajnost boste lahko začutili v dokumentarcu Avstralca Tima Copa, ki je v treh letih in pol s konjem in psom prehodil 10.000 kilometrov dolgo pot od Mongolije do Madžarske …

Že dolgo je od tega, ko se je leta 1934 v Hampsteadu rodil Chris Bonington. Skoraj vsa odmevna zgodovina alpinizma je v tem času v epskih zgodbah dobivala svojo podobo in pod njene zgodbe se je z velikimi črkami podpisoval tudi naš letošnji predavatelj Chris Bonington, ki je za svoje alpinistične zasluge prejel častitljivi viteški naziv "Sir".

Z nami pa bo letos tudi "čudežni deček", ki je svoj vzdevek dobil, ko ljudje preprosto niso mogli verjeti, da lahko tako mlad dviguje meje športnega plezanja. Danes komaj 19-letni Adam Ondra iz Češke že nosi številko ena svetovnega športnega plezanja.

Luka Krajnc pa je eden od dveh "čudežnih Lukov" (še Lindič) iz Celja, kjer se po alpinističnem odseku še sprehaja duh Cirila Debeljaka - Cica in Frančka Kneza – take močne energije se ne da uničiti, lahko se le nadaljuje. Letos boste torej lahko prisluhnili tudi najuspešnejšemu slovenskemu alpinistu leta 2011.

V romantične, a vizionarske čase slovenskega alpinizma pa nas bo popeljal Peter Ščetinin. V njegovih časih si nismo znali razložiti, kako je že leta 1966 lahko prišel čez tiste gladke plošče v Akademske smeri v Vežici. Tudi sam sem na začetku plezalske poti s spoštovanjem zrl v alpinista, ki je prvi pri nas sam opravil z veliko klasiko – Ašenbrenerjem, prav tako leta 1966.

Na tokratnem festivalu seveda ne moremo mimo častitljive in jubilejne obletnice slovenskih gorskih reševalcev. Ti že sto let kot angeli varuhi bdijo nad domačimi gorami in se praktično v vsakem vremenu podajo tja gor, od koder se sliši klic na pomoč. Veliko življenj so v tem času rešili nad prepadnimi globinami in zato tudi sami plačali velik davek. Kako so reševali nekoč, si bo na letošnjem festivalu mogoče ogledati v dveh premierno prikazanih filmih: Klic z gora in Gorski reševalci v kraljestvu zlatoroga.

Ljubitelji gorniških filmov starejšega datuma boste na svoj račun prišli z ogledom izredno zanimivega filma Der Berg ruft iz Retrospektive. Film slavnega režiserja Luisa Trenkerja iz leta 1937 bo v Sloveniji prikazan premierno.

Za zvedave in iskrive poglede najmlajših tudi letos odpiramo vrata v pravljični gorski svet. Po lanski uvedbi otroškega programa, ki je bil izvrstno sprejet, tudi letos nadaljujemo s to pobudo. Za predšolske in otroke prvega triletja pripravljamo zanimiv preplet gorsko obarvanih risank in pripovedovanja gorskih pravljic. Vsebinska rdeča nit obojega so letos živali v gorah. V pravljičnem delu programa bomo slišali nekaj slovenskih ljudskih pravljic in povedk o bajeslovnih, skrivnostnih živalih naših gora.

Pridite torej in skupaj z nami že šestič stopite po poti tistih, ki si drznejo, zmorejo in upajo plezati tja, kjer praznina postane navdih, kjer veter prinaša svobodo, kjer mraz, sneg in led niso ovira, temveč pot, in kjer se iz strahu in obupa rojevajo prijateljstva in krepi um. Z jasnim ciljem, veliko željo in izjemno predanostjo vam odpiramo vrata v edinstven svet, ujet med zemljo in nebom.

Prisrčno vabljeni!
Silvo Karo


O nas

Organizator festivala:

DRUŠTVO ZA GORSKO KULTURO
Tel: +386 (0)41 575 570
Fax: +386 (0)1 72 15 105

6. Mednarodni festival gorniškega filma Domžale
E-mail: info@imffd.com

Direktor festivala:
Silvo Karo

Sodelavci:
Tomo Burazin
Mojca Volkar Trobevšek
Maja Apat
Irena Cerar
Jure Gregorčič
Rok Pezdir
Špela Šinigoj
Jure Pezdirc
Nika Vistoropski
Bojan Hribernik
Urška Henigman

Prevajalke filmov:
Ivana Odič
Neda Podergajs
Neva Mužič
Mojca Zalokar
Tjaša Štbenk
Eva Grosek


Prijavljeni filmi

 


KLIC Z GORA

ČO OJU - BOGINJA TURKIZOV

NANGA PARBAT

KUKUCZKA

SHOSHALA

LINEA CONTINUA

TENKRAT V RAJI, ANEB DAMALS IM PARADIES

MOONFLOWER

ART OF FREEDOM

PLEZALČEV DNEVNIK: ROCKLANDS

VERTICAL SAILING GREENLAND

THE LONG HOPE

DEKLARACJA NIEŚMIERTELNOŚCI

HARDEST OF THE ALPS

MAGIC BEAN

THE WIZARD´S APPRENTICE

GRAND LIBRE AU GRAND CAP

CAMINHO TEIXEIRA

HOLLTANNA, L' AVENTURE ANTARCTIQUE

THE BRENTO BASE PROJECT

TROU DE FER – ŽELEZNA DIERA

SOLITAIRE

WHAT HAPPENNED ON PAM ISLAND

S KOLESOM PROTI SONCU

THE FREEDOM CHAIR

ON THE TRAIL OF GENGHIS KHAN - IN THE SKIN OF A WOLF

ON THE TRAIL OF GENGHIS KHAN-THE LAND THAT GOD FORGOT

ON THE TRAIL OF GENGHIS KHAN-CROSSROADS

ON THE TRAIL OF GENGHIS KHAN-THE LAST FRONTIER

1ST AFGHAN SKI CHALLENGE

DIE LETZTEN BERGBAUERN DER KARPATEN

GOOD BYE TIBET

A WEDGED TALE

GYPAETUS HELVETICUS

THE ALPS FROM ABOVE-OETZ VALLEY

UNE SAISON DANS LES ALPAGES

THE REMOTE VALLEYS OF CAUCASUS

SILENT SNOW

IRAN: LIVING WITH THE VOLCANOES

SAVING DOLMA

FJORD

SURVIVRE

ZMITZT DRIN

MBAMBU AND THE MOUNTAINS OF THE MOON


Žirija

GABRIELA KÜHN

Gabriela Kühn

Gabriela Kühn (Poljska) je namestnica direktorja festivala Meetings with Mountain Film (Srečanja z gorniškim filmom), ki ga že sedem let organizirajo v Tatrah. Od samega začetka je odgovorna za mednarodne odnose in pripravo festivala, ki je bil ustanovljen na pobudo skupine študentov in nato postal uradni dogodek v Zakopanah in član zveze The International Alliance for Mountain Film (Mednarodne zveze za gorniški film). Gabriela je diplomirala iz primerjalne književnosti in tujih jezikov. Prevaja filme in knjige iz italijanščine, angleščine in francoščine in je opravila Evropski magisterij iz človekovih pravic in demokratizacije. Ukvarja se tudi z vodenjem in upravljanjem različnih pobud glede vprašanja človekovih pravic. V prostem času uživa v plezanju, turnem smučanju in jadranju.


KARMEN TOMŠIČ

Karmen Tomšič

Mag. Karmen Tomšič (Slovenija) je filmska montažerka, snemalka, režiserka in kinooperaterka s statusom samozaposlene v kulturi. Dela kot eden glavnih tehnikov na največjih filmskih festivalih v Sloveniji (SOF – Slovenski oglaševalski festival, Golden drum – mednarodni oglaševalski festival, Liffe in Festival slovenskega filma. Živi v italijanskem Trentu in dela za nacionalne televizije, filmske studie, oglaševalske agencije, zasebne TV-postaje v Sloveniji in tujini. Več let je delala v oglaševalski industriji za svetovne znamke, kot so Nokia, Elan, Seaway, Dominator. Zadnja leta vodi produkcijo osmih dokumentarnih filmov o zgodbah iz rojstnega kraja Postojne. Govori pet tujih jezikov in deluje tudi kot mednarodna učiteljica smučanja in deskanja. Je tudi potapljačica, športna plezalka in padalka. S padalsko ekipo je na našem festivalu že predstavila film Pure.


TOMO VIRK

Tomo Virk

Dr. Tomo Virk (Slovenija) je redni profesor in predstojnik Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF Univerze v Ljubljani. V mladosti je bil reprezentant v alpskem smučanju, pozneje alpinist. Avtor enajstih knjig s področja literarne vede in filozofije ter več sto znanstvenih razprav in člankov prevaja iz nemščine, angleščine ali francoščine, v glavnem strokovne članke. Nekaj člankov je posvetil tudi alpinizmu in alpinistični literaturi. Bil je član mnogih komisij in žirij, med drugim strokovne žirije v sekciji za alpinistične filme 8. mednarodnega festivala dokumentarnega filma leta 2006 v Ljubljani. Bil je glavni ali odgovorni urednik literarnih revij ter urednik ali član uredništev mnogih domačih in tujih strokovnih revij in znanstvenih zbornikov. Za svoje strokovno in znanstveno delo je prejel mnoge nagrade, med njimi Zlati znak ZRC SAZU, vrsto priznanj in nagrad pa je prejel tudi za športno in alpinistično dejavnost.


CARLO CACCIA

Carlo Caccia

Carlo Caccia (Italija) je priznan italijanski novinar in alpinist. Živi v okolici Lecca, mesta Riccarda Cassina. Pri založbi Montura Editing se ukvarja z alpinizmom in kulturo in že leta zasleduje in zapisuje mednarodno alpinistično kroniko. Podpisal se je pod stotine člankov v specializiranih revijah in na spletnih straneh ter s tem osvojil kar nekaj nagrad. Objavil je več knjig, med njimi Poklon gori (Omaggio alla montagna, 2008) in Ljudje in stene 2 (Uomini e pareti 2, 2009). Skupaj z ilustratorko Luiso Rota Sperti je tudi avtor biografije o Giuseppeju "Det" Alippiju Osatna zvezda in snop sena, zgodbi o velikem, a malo znanem alpinistu iz Lecca. Njegov prispevek Zvezda stalnica, v spomin Pavletu Kozjeku je del biografije Življenje alpinista. V preteklosti je sodeloval s festivaloma gorniškega filma v Trentu in Cervinu ter bil leta 2010 član žirije za nagrado Karla Unterkircherja, kamor je ponovno povabljen tudi letos. Alpinist in športni plezalec je opravil številne vzpone v Alpah, vključno z nekaj prvenstvenimi.


BOŠTJAN MAŠERA

Boštjan Mašera

Boštjan Mašera (Slovenija) je filmski in televizijski režiser s statusom samozaposlenega v kulturi. Režira predvsem igrano-dokumentarne filme in druge TV-oddaje za RTV Slovenija in neodvisne produkcijske hiše. Že njegovi amaterski in študijski filmi ter igrane TV-etude so sodelovali na mnogih festivalih doma in v tujini, kjer so bili večkrat nagrajeni. Med drugim je bil tudi član mednarodne žirije na 7. mednarodnem festivalu študentskega filma v Tel Avivu leta 1998. Gorski svet mu je blizu, zato je ustvaril nekaj filmov z gorniško in alpinistično tematiko (Oltarji Špika, 2005; Manaslu – Pot h gori, pot k prijatelju, 2007; Svalbard – Špice Spitzbergna, 2007; serija petih dokumentarnih oddaj Gozdovi Slovenije, 2008; Tista lepa leta, 2010). Nekateri od njih so bili tudi nagrajeni na domačem in na tujih gorniških festivalih.