8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

24. - 28. Februar


Najboljši filmi in razveseljiv obisk 8. IMFFD


Z razglasitvijo najboljših filmov se je končal 8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale (IMFFD). Festivalske utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji.

Le nekaj dni po ugasnitvi olimpijskega ognja v Sočiju je 28. februarja ugasila tudi 8. svečka mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale. Kar prehitro je minilo pet gorniško navdihnjenih dni, ko se je na velikih platnih in odrskih deskah Cankarjevega doma, Kinodvora in Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, Mestnega kina Metropol v Celju, Mestnega kina Domžale in letos prvič tudi Mestnega kina Ptuj zvrstilo 50 ur raznovrstnega programa, ki je na vsa festivalska prizorišča privabil razveseljivo množico ljubiteljev gibljive slike in prvinskih doživetij v objemu gora.

Organizatorje festivala, Društvo za gorsko kulturo z direktorjem Silvom Karom na čelu in neutrudno ekipo v Ljubljani, Celju, Domžalah in na Ptuju, so najbolj razveselili zadovoljni obiskovalci, ki so navdušeni odhajali domov in se vračali znova in znova; lepo je bilo videvati iste obraze in veseli smo bili vsakega novega, ki je soustvarjal nalezljivo pozitivno energijo. Poslanstvo festivala gorniškega filma Domžale je namreč ljudem približati gorski svet, z vsemi zgodbami, ki se pišejo v njegovih nedrjih. Verjamemo, da nam je to tudi letos uspelo. Gledalce je prepričal kakovosten in raznolik program, saj so bili na festivalu na ogled številni najboljši gorniški filmi zadnjih dveh letih, zmagovalci in prejemniki nagrad na največjih tovrstnih festivalih po svetu (Banff, Gradec, Kendal, Bilbao, Torello …), skupaj 44 filmov iz 25 držav v tekmovalnem programu in 6 filmov starejšega datuma v retrospektivi. Festivalski program so slikovito dopolnila predavanja Kazimirja Drašlarja - Mikca, Janeza Dovžana in Michaela Kennedyja v Ljubljani, ponovna združitev članov odprave Gaurišankar 1983 AO Celje in predstavitev arhivskega inventarja PD Celje Matica v Celju ter pogovor z Andrejem Grmovškom na Ptuju, razstava plakatov iz zgodovine festivalov gorniškega filma, navdušenje je znova požela gledališka predstava Pavla nad prepadom, Planinska zveza Slovenije pa je na festivalu podelila priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2013.

Delo letošnje mednarodne žirije, katere člani so bili Bernadette McDonald iz Kanade, Michael Kennedy iz Združenih držav Amerike, Roman Benet iz Italije ter Mire Steinbuch in Matjaž Pograjc iz Slovenije, je bilo ob tako dobri filmski beri zelo zahtevno, a so kljub temu izmed 44 filmov izbrali najboljše.

Nagrajeni filmi 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale

Glavna nagrada mesta Domžale: Vrh (Irska)
Celovito zgodbo pripoveduje sočutno in človeško. Uravnovešeno in brez senzacionalizma opisuje pozitivne in negativne lastnosti vpletenih alpinistov. Prikaže stres, ki so ga prestajale družine žrtev. Vrh je uravnotežena, nepristranska pripoved o alpinizmu in plezalskem življenju na eni in družinskem življenju na drugi strani, posneta po resničnih dogodkih, ki so se zgodili na enem najmogočnejših vrhov na svetu.

Nagrada za najboljši alpinistični film: Vrh (Irska)
Celovito zgodbo pripoveduje sočutno in človeško. Uravnovešeno in brez senzacionalizma opisuje pozitivne in negativne lastnosti vpletenih alpinistov. Prikaže stres, ki so ga prestajale družine žrtev. Vrh je uravnotežena, nepristranska pripoved o alpinizmu in plezalskem življenju na eni in družinskem življenju na drugi strani, posneta po resničnih dogodkih, ki so se zgodili na enem najmogočnejših vrhov na svetu.

Pohvala žirije za alpinistični film: Visoka napetost (ZDA)
Film predstavlja dramatičen in kontroverzen dogodek v zgodovini plezanja na Mount Everest. Predstavi nam čustva vpletenih plezalcev, vendar se loteva tudi precej širše zgodbe. Prikaže kulturno razhajanje med Šerpami in zahodnimi alpinisti, komercialnimi interesi in posameznimi plezalci na najvišjem vrhu sveta.

Nagrada za najboljši plezalni film: Široke poči (ZDA)
Svež pristop do nore ideje dveh mladih plezalcev, ki odstopa od tradicionalnih okvirov. Spremljajo ga humor, dobra volja in nepopustljivost. Prevladujejo obsedenost, izvirnost, zabava in tudi čustva. Nasprotje med staro in novo generacijo: fanta nazadnje popustita pravilom izvirnega tradicionalnega plezanja in opravita čist vzpon, ki mu nihče ne more oporekati.

Pohvala žirije za plezalni film: Vroča punca (ZDA)
Prisrčen odnos med očetom in hčerko, očarljiv prikaz vezi med generacijami. Film prikazuje bistvo britanskega plezanja in njegove tradicionalne vrednote kot način življenja. Eleganca plezanja.

Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi: Severno od sonca (Norveška)
Film prikazuje vpliv samote na mlada človeka, ki poskušata živeti karseda preprosto in se ukvarjati s športom, ki ga imata rada. Spodbudno je videti, da ne izbereta preproste poti – želita živeti v naravi, vpeta v pokrajino. V resnici sta upočasnila hiter tempo življenja, prisotna pa je tudi ekološka nota.

Pohvala žirije za film o gorah, športu in avanturi: Fant, ki leti (Kanada)
Jadralni padalec iz Kanade sreča preprostega afriškega fanta, ki sanja o letenju. Skupaj se odpravita na pot, polno novih spoznanj o kulturi, prijateljstvu in sreči. Prisotna je tudi širša perspektiva – pomagati otrokom, da bi sledili svojim sanjam, in tudi tistemu, ki bi jim rad pomagal.

Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi: Točka izginotja (Kanada)
Vpogled v oddaljen in neznan svet ter v življenje, o katerem ne vemo skoraj nič in ki počasi izginja. Zgodba o Eskimki z Grenlandije, ki se želi povezati z daljnimi sorodniki na Baffinovem otoku, je tudi zgodba o ljudeh, ki poskušajo ohraniti svoj način življenja in obdržati svojo tradicijo.

Pohvala žirije za film o gorski naravi in kulturi: Erebus: gorska operacija (Nova Zelandija)
Igrani dokumentarec z dramsko strukturo pripoveduje resnično zgodbo o običajnih ljudeh, ki so opravili neobičajno stvar. Prostovoljno so se javili v reševalno ekipo, vendar niso prostovoljno postali heroji. Napor, ki so ga prestali, je še dolgo vplival na njihovo življenje. Zelo realističen film brez komercialnosti in senzacionalizma.

Nagrada Televizije Slovenija (žirija v sestavi: Magda Lapajne, Aleša Valič in Mateja Vodeb): Fant, ki leti (Kanada)
Film Fant, ki leti nas s preprostim motom "Je mogoče!" ponese prek polovice planeta, nas z nenavadno, iskrivo lahkoto poveže s čustvi črne celine ter nam na koncu podari užitek veselja nad življenjem, ki zmore osvajati še tako oddaljene vrhove in cilje. Domiselna, humorna kamera, dinamična montaža, tenkočutna režija, iskreni veliki in mali junaki ter napeti trenutki vsakdanjih težav sestavijo energije polno zgodbo, kakršno bi si želeli doživeti.

Na snidenje na 9. mednarodnem festivalu gorniškega filma Domžale leta 2015!