Glavna nagrada mesta Domžale

Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa

Jeff Lowe je seveda legenda, a film prikazuje tudi njegovo človeško plat in težave, s katerimi se je spopadal v zasebnem, družinskem in poslovnem življenju. Ravno, ko je začel stvari postavljati na svoje mesto, so ga doletele težave z zdravjem in moral se je soočiti z največjim strahom vsakega alpinista. Film je dokaz, da se lahko vsakdo spremeni, če si je le sposoben priznati svoje napake. Ganljiva zgodba, v kateri so arhivski posnetki, intervjuji, glasba in zvok povezani v čudovito celoto, pri obravnavanju občutljivih tem pa so se ustvarjalci filma uspeli izogniti patetiki.

Nagrada za najboljši alpinistični film

Vstaja v Dolini

Kako povedati zgodbo kraja s tako bogato zgodovino? Ustvarjalcem filma Vstaja v Dolini je to odlično uspelo. Zgodovinskim dejstvom, zgodbam iz ozadja in intervjujem z nekaterimi ključnimi osebami so dodali ravno pravšnjo mero drame in humorja, celotno pripoved pa začinili s kritičnim pogledom na ameriško družbo.

Nagrada za najboljši plezalni film

Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona

Plezalni filmi, ki so osredotočeni izključno na fizično aktivnost, so pogosto dolgočasni. To je film o Jamesu Pearsonu, ki pa ni prikazan le kot plezalec, ampak kot človek. Iskreni intervjuji, ki nam nudijo vpogled v njegove motive in željo po slavi, so tisto, zaradi česar je ta film nekaj posebnega.

Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi

Podzemna povezava – pot v neznano

Ta film je dokaz, da tovrstni izdelki ne rabijo spominjati na reklame, saj je skromen in ne kaže nobenih ambicij po slavi. Protagonisti nas popeljejo globoko pod zemljo, kjer smo priča zgodovinskemu jamarskemu trenutku, obenem pa dobimo vpogled v pogum raziskovalcev in snemalcev, ki trpijo v temi brez vsakršne komunikacije z zunanjim svetom, žene pa jih izključno želja po odkrivanju neznanega

Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi

Ostal boš kmet

Ustvarjalcem tega dokumentarca je uspelo ovekovečiti način življenja, ki bo vsak čas izginil. Glavni junak filma je starec, ki služi kot kritika moderne družbe, pri tem pa na nikogar ne kaže s prstom. Iz njega kar žari modrost, zaupanje in mir, kar številni mladi v naši družbi močno pogrešajo. Čeprav je film dokaj dolg, ni v nobenem trenutku monoton ali dolgočasen, saj se zgodba razvija z ravno pravšnjo hitrostjo, veliko je simbolike, številni prizori pa so naravnost čudoviti.

Nagrada za najboljši kratki gorniški film

Maslena svetilka

Film se začne s komično sceno, ob kateri se gotovo nasmeje vsak gledalec. A že kmalu postane jasno, da gledamo zelo podrobno analizo političnega sistema, ki poskuša kulturno dediščino zamenjati z novimi, praznimi vrednotami. Inovativno, bistroumno in ostro.

Pohvala žirije za plezalni film

Projekt Mina

Film, ki se nas dotakne s svojo iskrenostjo in unikatnim pristopom. Z Mino se gledalec kaj hitro spoprijatelji in njene želje, dvomi in prizadevanja se dotaknejo vsakogar.

Pohvala žirije za plezalni film

Nova drznost

Ustvarjalci filma so razkrili številne zanimive zgodbe, s katerimi so predstavili življenjski slog nekega obdobja. Eden redkih zgodovinskih dokumentarcev, ki so sproščeni in zabavni. Arhivski posnetki, risane animacije in intervjuji so združeni v celoto, ki predstavlja pomemben zgodovinski spomenik.

Pohvala žirije za film o gorski naravi in kulturi

Sunakali

Ob zgodbi o mladih dekletih, ki igrajo nogomet in odidejo od doma, da bi prinesle slavo svojemu domačemu okolju, se porušijo številni tradicionalni tabuji. Film ponuja mnoge alternative, ob katerih se upravičeno vprašamo o strukturah, ki so zakoreninjene v naši družbi. Pristna in občutljiva zgodba, ki razgalja čustva in motive protagonistov, pri čemer pa se ne vmešava v njihovo življenje.

Nagrada Televizije Slovenija

Živeti za strast

Žirija Radiotelevizije Slovenija v sestavi: urednica Izobraževalnega programa Aleša Valič, producent Izobraževalnega programa Andrej Otovčevič in scenarist dr. Andrej Doblehar je soglasno odločila, da prejme nagrado film Žit' pre vášeň – Živeti za strast. Film je odličen scenaristično-režijski izdelek, ki ga odlikujejo izjemni posnetki ter dobro izpeljana zgodba s prepletom tradicije in sodobnega alpinizma na Slovaškem. Predstavljena je zgodovinsko natančno, a hkrati tudi osebno poetično interpretirano.Za gledalce je še posebej zanimiva predstavitev alpinistične tradicije, ki nam je geografsko blizu, a vendar manj poznana.