24. februar 2015

Matjaž Jeran: Velike stene in dekleta študentskih let

Slovenski plezalski zanesenjak in idejni oče Plezalnega centra Ljubljana, znan po nepozabnih zgodbah ter doživeti plezalni in popotniški fotografiji, prisega na domišljijo, humor in norost – tri ideale, ki ga tako močno vlečejo, da ob njih pozabi strah. In poudarja, da ideali ne obstajajo zastonj – to so Velike stene in dekleta, ki vabijo, da jih osvojiš.


V katere velike stene nas boš popeljal na festivalu in katera dekleta nam boš predstavil?
Z nesmrtnim Rokom Šisernikom bomo prosto po prvenstveni smeri splezali Mt. Poi v Keniji, plezalno avanturo nadaljujemo z divjo Sabo na Komni, v Pakli in Isle of Skye na Škotskem. Čez pol leta bova z Mihom Valičem frikala El Cap v Kaliforniji, poči in Latinoameričanke. Z Matevžem Kunšičem napadeva Trango tower 2004 in se vrneva 2006, zgodi se prvi alpski prosti vzpon v izjemni težki smeri. To so nora leta z mojo družico Alenko.

Preplezal si že dobršen del sveta. Kje je tvoj drugi dom in kam te še vleče?
Doma sem tam, kjer so prijatelji. Srednja Azija in območja povratnikov.

Kateri vzpon ali odprava je iz Matjaža plezalnega navdušenca izklesal(a) prekaljenega plezalca, ki si postavlja vedno višje cilje? Zakaj?
Vsaka odprava je gradila. Prvi Pakistan 2004 je nudil dolge bivake in resno vreme v divjem okolju, tam sem začutil, da pri plezanju ni najpomembnejša stvar, kako dobro plezaš.

Koliko domišljije, humorja in norosti je dovoljeno oziroma zaželeno v navpičnici?
Domišljija, humor in norost so trije ideali, ki me močno vlečejo. Strah pozabiš.

Kakšni ljudje so tvoje (plezalne) duše dvojčice?
Domišljija in odklop je osnovna ideja, v neznan teren zagrize ognjeno, na vrhu si vzame čas za dobro malico, v dolini pa ne izpusti zmagoslavnega piva.

Prost vzpon na alpski način v 1000-metrskem Trango towerju ali odprtje Plezalnega centra Ljubljana – kaj je bil zate zahtevnejši podvig?
Na Trango towerju smo imeli nor finale obdobja, ko sem bil najbolj treniran in osredotočen le na plezanje. Po resnih pripravah in vizualizaciji ter realizaciji se še vedno zdi izjemen dosežek. Od vrha dalje večno daje energijo in je nič ne jemlje.
Zidati stene je vedno težje kot odkrivati naravne, ki ti že prvi hip nudijo linijo užitka. Umetna stena je umetniška inštalacija, kjer lahko sprostiš neomejene količine ustvarjalnosti …, vendar je multitasking v poslu zagotovo zahtevnejša igra kot plezanje samo. Ideali ne obstajajo zastonj, to so Velike stene in dekleta, ki vabijo, da jih osvojiš.

* Predavanju Matjaža Jerana lahko prisluhnete v četrtek, 26. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Manca Čujež