5. maj 2015

Dobrodelne projekcije nepalskih filmov v Celju, Mojstrani, Domžalah in Ljubljani

Društvo za gorsko kulturo Domžale, ki je v letošnjem programu festivala gorniškega filma Domžale organiziralo poseben dogodek Namaste Nepal, želi v sodelovanju s posameznimi organizacijami podpreti Nepal in njegove prebivalce tudi po uničujočem potresu. Dobrodelne projekcije nepalskih filmov Sunakali in Puntejevo kolo se bodo med 12. in 20. majem 2015 zvrstile v Mestnem kinu Metropol v Celju, Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, Mestnem kinu Domžale in Cankarjevem domu v Ljubljani. Vsa sredstva, zbrana od prodaje vstopnic, bodo namenjena pomoči otrokom in drugim prebivalcem v potresu močno prizadetega kraja Banepa nedaleč od Katmanduja.


S skupnimi močmi za pomoč otrokom in drugim prebivalcem v potresu močno prizadetega kraja Banepa (foto: Sudarson Karki)

»Na letošnjem festivalu gorniškega filma smo gostili tri Nepalce, ki se že več let trudijo za lepšo prihodnost prebivalcev dežele pod Himalajo, zato nas je zelo prizadelo razdejanje po potresu v Nepalu. Ker želimo v tej stiski vsaj malce pomagati tem ljudem, je Društvo za gorsko kulturo Domžale skupaj s Slovenskim planinskim muzejem, Mestnima kinoma Metropol in Domžale ter Cankarjevim domom pristopilo k zbiranju sredstev za pomoč Nepalu, ki jih bomo namenili dobrodelnemu projektu za pomoč otrokom Namaste Banepa, ki ga vodi naš festivalski gost Sudarson Karki, ki je – tako kot več sto njegovih sokrajanov – v potresu ostal brez doma,« je odločitev utemeljil direktor festivala Silvo Karo, vrhunski alpinist, ki je bil na več odpravah v Himalaji, med lanskim obiskom Nepala pa tudi obiskal Banepo, ki leži 25 kilometrov vzhodno od Katmanduja.

Sudarson Karki, borec za svetlejši jutri Nepalcev, okoljevarstvenik in avtor družbeno odgovornih filmov, od leta 1996 vodi projekt Namaste Banepa, ki z izobraževanjem pomaga otrokom stopiti iz začaranega kroga revščine in nepismenosti. »Še vedno si nismo opomogli od šoka, ker smo izgubili domove, a smo srečni, da smo živi. Ne vem, kje začeti obnovo, a ljudje najprej potrebujejo streho nad glavo. Pomagamo otrokom, da se bodo lahko čim prej vrnili v šolo, in sokrajanom, da bodo imeli zatočišče pred prihajajočim monsunom, saj takrat lije kot iz škafa,« nam je sporočil Karki.

Dobrodelne projekcije nepalskih filmov Sunakali, ki je bil nagrajen na 9. festivalu gorniškega filma Domžale, in Puntejevo kolo se bodo zvrstile po naslednjem razporedu:

12. 5. 2015 ob 20.00: Mestni kino Metropol, Celje
15. 5. 2015 ob 20.00: Slovenski planinski muzej, Mojstrana (ob 19.00 odprtje razstave Himalajski vodja Aleš Kunaver s projekcijo filma Dežela Šerp)
19. 5. 2015 ob 20.30: Mestni kino Domžale
20. 5. 2015
ob 20.30: Cankarjev dom, Ljubljana (Kosovelova dvorana)

Vstopnina, ki bo dobrodelni prispevek za Nepal, bo enotna – 10 evrov, celoten izkupiček pa bo namenjen dobrodelnemu projektu Namaste Banepa. Projekcij se bo udeležil tudi častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha.

Na dobrodelnih projekcijah nepalskih filmov smo skupaj z vami zbrali 4.026 €. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste primaknili kamenček v mozaik svetlejše prihodnosti Nepalcev po potresu.


Film Sunakali, ki je na letošnjem festivalu gorniškega filma Domžale prejel pohvalo žirije za film o gorski naravi in kulturi, je pristna in občutljiva zgodba o nepalskih dekletih, ki z igranjem nogometa dosežejo veljavo v družbi in prinesejo slavo svojemu domačemu okolju, s čimer porušijo številne tradicionalne tabuje. V kratkem filmu Puntejevo kolo pa spremljamo igrivega fantiča, ki hrepeni po drugačnem življenju v katmandujski dolini.

»Pet dni sem preživel na območju Sindupalčok, enem najbolj opustošenih po potresu. Strašljivo! Praktično vse hiše v teh vaseh so porušene, ljudje so brez pitne vode in hrane, pa tudi brez elektrike. Počutil sem se kot v mestu duhov,« je po vrnitvi v Katmandu napisal režiser filma Sunakali Bhojraj Bhat in še sporočil, da so dekleta iz filma dobro – v Muguju na severozahodu države. »Naša država je zavita v žalovanje. Potres je vzel več kot sedem tisoč življenj in več kot 14 tisoč ljudi je ranjenih,« je bil jedrnat Bimal Singh Bist, producent in idejni oče zgodbe filma Sunakali, ki je v dneh po potresu odšel pomagat na močno prizadeto območje Gorka.

---------------------------------

Festivalski utrinki z našimi nepalskimi gosti

Hindujci in budisti smo pomešani. Naš odnos temelji na harmoniji - intervju s Sudarsonom Karkijem na Valu 202 (Veronika Gnezda)

Brez orkestra ptic bi se slišalo le zavijanje vetra - intervju s Sudarsonom Karkijem za Delo (Maja Prijatelj Videmšek)

Ko nogomet premika meje: "Sunakali je kot Messi" - intervju z Bhojrajem Bhatom in Bimalom Singhom Bistom za MMC RTV Slovenija (Katja Štok)

Nepalske nogometašice odkrile Messija v sebi - pogovor z Bhojrajem Bhatom in Bimalom Singhom Bistom za Nedelo (Mankica Kranjec)

Nepalski Messi spreminja percepcijo žensk - Bhojraj Bhat in Bimal Singh Bist za Dnevnik (Andraž Rožman)