Žirija

Claudia Kühle (Nemčija)je urednica informativne oddaje ARD Mittagsmagazin na nemški državni televiziji. Njeni prispevki se ukvarjajo z različnimi vsebinami, a najpogosteje se osredotoča na znanost in naravo. Kot sociologinja se ukvarja tudi z analizo filma in televizije; njena diploma o transformaciji strokovnih tem na nemški televiziji je bila objavljena leta 2008, nadaljnje izobraževanje pa je uspešno zaključila z magistrsko nalogo. Ena izmed redkih stvari, ki Claudio zanimajo in navdušujejo celo bolj kot film in televizija, pa so gore in šport, še posebej plezanje. Živi v Münchnu, tako da ima hribe na dosegu roke, in je plezalna inštruktorica pri Nemški planinski zvezi (DAV). V prostem času boste Claudio najlažje našli v kakšnem plezališču, kjer poskuša preživeti kar največ časa.

Matjaž Jeran je doma v Radovljici, na pol poti med domačimi Julijci in Plezalnim centrom Ljubljana. S plezanjem in alpinizmom se bogati že dobri dve desetletji. Plezati je začel v telovadnici, bil športnoplezalni reprezentant, v zadnjem desetletju pa pleza predvsem v Alpah in se udeležuje plezalnih odprav. Med plezalnimi dosežki izstopa prvi slovenski prosti vzpon v smeri Freerider v El Capitanu in prvi prosti alpski vzpon leta 2006 v Trango Towerju. Potom plezalnih odprav se je Matjaž navdušil nad različnimi kulturami centralne Afrike in Azije, globoko spoštuje islam in staroselce širom sveta. Profesionalno ga je pot iz inštruktorskih in trenerskih vlog vodila preko vodje plezalne šole Društva za razvoj plezalne kulture do idejnega vodje, solastnika in direktorja Plezalnega centra Ljubljana. Tridesetletnik je znan po doživeti plezalni in popotniški fotografiji ter nepozabnih zgodbah. Kandidat za gorskega vodnika je oče dveh otrok, z družino in prijatelji prosti čas najraje preživlja v naravi.

Matthias Aberer (Avstrija) je aktiven na različnih področjih, povezanih z naravo. Kot snemalec je delal v Dolomitih, južni steni Dachsteina in na pakistanskih ledenikih. Je avtor številnih filmov o smučanju, base skokih, padalstvu in ostalih športih, pa tudi člankov o različnih temah, med katerimi izstopajo plezanje v Omanu, jadralno padalstvo v Kirgiziji in jamarstvo na Štajerskem. Od l. 2009 sodeluje pri organizaciji festivala gorniškega filma v Grazu, ki je največji tovrstni festival v nemško govorečih deželah. L. 2013 je v okviru majhne odprave obiskal Pakistan, kjer so s smučmi prehodili 158 km dolgo pot preko ledenikov severnega Karakoruma. Spotoma so opravili še dva prvenstvena vzpona v bližini kitajske meje. L. 2014 je dobil hčerko, s katero bo še mnoga leta delil svojo strast do narave.

Mojca Volkar Trobevšek je po izobrazbi diplomirana komparativistka in profesorica slovenskega jezika, po poklicu pa svobodna ustvarjalka, scenaristka dokumentarnih filmov (Tista lepa leta, Mira Marko, Drobne stvari, Vdih drugega, Drugo življenje macesna), snovalka kulturnih prireditev, lektorica, tekstopiska, moderatorka. Največ sodeluje z RTV in založbami s humanistično in planinsko usmeritvijo. Zanimajo jo gore v vseh podobah in ljudje, ki so z njimi povezani na najrazličnejše načine. Raziskovala je metaforiko gore v sodobni slovenski alpinistični literaturi, za Svetovni slovenski kongres slovenska imena vrhov in plezalnih smeri po svetu, članke redno objavlja v reviji Planinski vestnik, pisala je že za Jano, Kinotečnik, lokalne časopise. Od leta 2008 je redna sodelavka Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale in članica Društva za gorsko kulturo, v okviru katerega raziskuje slovensko alpinistično zgodovino in njene znamenite osebnosti. Gore tudi sama doživlja od blizu, nekdaj se je spogledovala z alpinizmom in plezanjem, veliko časa posvetila vzgoji mladih planincev, deluje v športnem turizmu kot planinska vodnica in učiteljica smučanja. Poročena, mama dveh sinov (1 leto in 4 leta), v prostem času gospodinja.

Sudarson Karki (Nepal) je velik ljubitelj in odličen fotograf ptic z doživljenjskim članstvom v nepalski organizaciji za zaščito teh živali. Je predsednik izobraževalnega projekta Namaste Banepa in fundacije Rain Water Harvesting Foundation, ustanovitelj in predsednik Nepalskega fotografskega društva, ustanovitelj in izvršni član okoljevarstvenega projekta Prijatelji Bagmatija in aktiven član Nepalske planinske zveze. Je ustanovitelj številnih filmskih festivalov v Nepalu (Himal Film Festival, Film South Asia, Kathmandu International Mountain Film Festival), kot organizator pa sodeluje še pri številnih podobnih projektih (festival gorniškega filma v Pokhari, festival otroškega filma in festival ameriškega filma v Nepalu in še mnogi drugi).